Microsoft heeft differentiële synchronisatie toegevoegd aan OneDrive voor zowel zakelijke gebruikers als particulieren. Dat maakt het synchroniseren van bestanden efficiënter, door alleen de wijzigingen te uploaden in plaats van telkens het hele bestand.

De functie was veelgevraagd door gebruikers. Wanneer je een bestand aanpast dat met OneDrive synchroniseert, werd tot nu toe telkens het volledige bestand opnieuw naar de cloud geüpload. Dat is geen probleem voor kleine bestanden, maar kost veel tijd en bandbreedte voor grotere bestanden. Zeker wanneer het om beperkte aanpassingen gaat, is het weinig efficiënt.

Door differentiële synchronisatie te implementeren, uploadt OneDrive voortaan alleen die delen van een bestand die effectief werden gewijzigd. De functie was in het verleden al beschikbaar voor bepaalde Office-bestanden, maar is nu breder uitgerold naar alle bestandstypes en gebruikers.

De uitrol gebeurde in stilte, maar de Microsoft 365 Roadmap bevestigt alvast dat differentiële synchronisatie is uitgebracht voor “alle bestandstypes in OneDrive for Business”.